Hangi Yemekte Hangi Bitkisel Yağ Kullanılır?

Hangi Yemekte Hangi Bitkisel Yağ Kullanılır?

İnsan sağlığı için protein kaynakları kadar yağ kaynakları da önemlidir. Ve günümüzde çok farklı bitkilerden ve meyvelerinden yağ çıkarma işlemi yapılabiliyor. Her mutfakta olan zeytinyağı endüstriyel boyutta üretilirken Hindistan cevizi yağı gibi ürünler daha küçük ölçekte satışa sunulur. Çok fazla çeşit olunca, hangisini nerede kullanmalıyım, sorusu akla geliyor. Yağları tanımak ve faydalarını bilmek onları en doğru şekilde tüketerek besin değerini vücuda almak gerekiyor. Bitkisel yağların kullanma şekillerine ve yerlerine gelin hep birlikte göz atalım.

Ölümsüzlük Ağacının Meyvesinden Üretilen Zeytinyağı!

Zeytinyağı şifası ve farklı aromasıyla en çok bilinen bitkisel yağların başındadır. Kendi içinde çeşitlere ayrılır ve kullanım alanlarına göre özel seçim yapılabilir. Zeytinyağı soslarda, tencere yemeklerinde ve kızartmalarda kullanılabilir. Evde doğal bakım tarifleri deniyorsanız yine zeytinyağı kullanabilirsiniz. Hayfene’den sızma zeytinyağı alabilirsiniz.

Hangi yemekte hangi zeytinyağı kullanılır diye sorarsanız iki gruba bu şifalı yağı ayırabiliriz. Birinci grupta sızma zeytinyağı karşımıza çıkıyor. İlk preslenmeden elde edilen bu yağ çeşidi oldukça aromatik bir lezzete sahiptir. Bu yağın ısıya dayanıklılığı yani yanma derecesi düşüktür. Bu sebeple yoğun ısıyla temas etmeden kullanımı önerilir. Etlerin marina edilmesinde, salata soslarında ve düşük ısıda pişen yemeklerde kullanılabilir. Rafine zeytinyağı ise çeşitli işlemler sonucunda elde edilir. Yanma derecesi diğer çeşidine göre daha yüksek olduğu için kızartmalarda ve yüksek ısıyla pişen yemek tariflerinizde bu yağı tüketebilirsiniz.

Güzel Kokusuyla Hindistan Cevizi Yağı

Zeytinyağından sonra günümüzde en çok bilinen bitkisel yağlardan bir tanesi de Hindistan cevizinden üretilen üründür. Tereyağının kullanıldığı birçok tarifte alternatif ürün olarak tercih edilebilir. O kadar güzel kokar ki filtre kahvenize yeterli miktarda eklediğinizde tüm duyularınıza hitap eden bir içecek elde etmiş olursunuz. Salata soslarında, düşük ısı kullandığınız yemekler de ve bazı hamur işlerinde bu yağı kullanabilirsiniz.

Çörek Otu Yağı ile Yapılan Salatalar

Çörek otu yağı bitkisel yağlar arasında şifasıyla bilinir ve tek başına bile tüketilebilir. İçeceklerinize ekleyebilirsiniz ama aromatik lezzetini alabilmek için salatalarınıza sos yapabilirsiniz. Bu tip narin yağların ısıyla temas etmeden çiğ tüketilmesi önerilir. Zeytinyağı yerine ya da zeytinyağı ile birlikte salatalarınızda kullanımı mümkün.

Keten Tohumu Yağını Soğuk Mezelere Ekleyebilirsiniz!

Farklı lezzetleri bir araya getirmeyi seven yani mutfak tariflerinizde yenilikçi bir yapınız varsa hem şifalı hem de farklı bir aroması olan keten tohumu yağını soğuk mezelerinizin yapımında kullanabilirsiniz. Tüm bu bitkisel yağ çeşitlerini Hayfene’den güvenle alabilirsiniz.

21 Kasım 2022 13:32:27 tarihinde Haber kategorisinde yayınlanmıştır.

Dikkatinizi Çekebilir

Türk Kahvesi Tarihçesi

28 Mart 2023 17:04:25

Habeşistan’dan tüm dünyaya yayılan kahvenin asıl yöresi Güney Habeşistan’daki Kaffa yöresi olduğu ve adının da bu yöreden geldiği söylenmektedir. Araş..
Tamamını Oku >>

Tarçın Nedir? Ne İşe Yarar?

28 Mart 2023 16:57:27

Tarçın adlandırması, defnegiller familyasına ait cinnamomum verum isimli tropik bir ağaç türünün kabukları için kullanılmaktadır. Tarçın ağacı olarak ..
Tamamını Oku >>

Glutensiz Diyet Nedir?

28 Mart 2023 16:50:56

Arpa, çavdar, buğday gibi tahıl ürünlerinin içeriğinde bulunan gluten maddesi doğal bir proteindir. Gluten tahıl maddelerinde bulunup aslında bu yiyec..
Tamamını Oku >>