En pratik tavada zargana nasıl yapılır?

2 Kişi

25 dk

15 dk

175 kalori

(Ortalama oy: 5.0 Toplam 1 oy) 5 1

Zargana Karadeniz kıyılarında rastlanan uzun ince bir balıktır.Yağzız bir balık olduğundan mısır ununa  veya buğday ununa bulanıp yağda kızartılıp tüketilebilir. MasterChef programında yapılan ve tarifi merak edilen bu yemeği sizler için derledik. Bu kolay tarifi sizler de evinizde kolayca yapabilirsiniz. İşte MasterChef  tavada zargana tarifi, malzemeleri ve püf noktaları.. 

Kaynak: Acun Medya

Gerekli Malzemeler

  • Yarım kg. zargana balığı
  • 1 kase mısır unu
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz
  • Kızartmak için 1 çay bardağı sıvı yağ

Nasıl Hazırlanır?

  1. Güzelce temizlenen zargana balıklarını 4 parmak kalınlığında dilimlere ayırıyoruz. Bu aşamada kılçıklarını temizlemek isterseniz temizleyebilirsiniz.Bir tabakta mısır unu ve tuzu karıştırıyoruz.

  2. Zargana dilimlerini mısır unlu karışıma güzelce buluyoruz.Tavaya aldığımız sıvı yağı ısıtıyoruz. Kızan yağa zargana dilimlerimizi atıyoruz. İki tarafı da nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
  3. Zargana nasıl temizlenir?Ülkemizde Akdeniz ve Ege’de yaygın olarak sürüler halinde gezen zargananın en belirgin özelliği kılçığı ile pişirildiğinde yeşilimsi bir renk almasıdır. Bu yeşilimsi renk, balıkta bulunan fosfordan kaynaklanmakla birlikte birçok kişi için iştah kapayıcı sayılabilir.
  4. Böyle durumlarda balığın orta kılçığını çıkarmak ya da fileto olarak hazırlamak çözüm olabilmektedir.Zargana uzun bir balık olduğu için geniş bir temizleme alanına gereksinim duyulabilmektedir. Sivri bir çene yapısına sahip olan zargananın kafası kesildikten sonra, karın kısmından kesik açılarak balığın içi temizlenir.
  5. Zargana temizliğine gereken önem verilmediğinde, orta kılçık tarafında kan pıhtısı kalabilmekte bu da pişirildikten sonra balığa acı bir tat verebilmektedir. Balığın derisi üzerinde bulunan ince pullar, bıçak ile temizlendikten sonra pişirmeye hazır hale gelmektedir.
  6. Zargana nasıl pişirilir?Zargana, fazla yağlı bir balık olmadığı için ızgara ve fırında buğulama olarak yapılması, balığı kurutabileceğinden önerilmez. Bu nedenle zargana balığının pişirilmesinde genellikle kızartma tavsiye edilmektedir.
  7. Uzun bir yapıya sahip olan zargana, tavaya sığmayacağı için uygun parçalara ayrılarak una bulandıktan sonra kızartılması, balığın tadını ortaya çıkarmaktadır. Zargana kızartılarak tüketilmesinin yanı sıra çeşitli yemeklerde de yer alabilmektedir.
  8. Türk mutfağında yaygın olarak kızartmadan sonra dolması, çorbası, pilakisi ve sebzeli yahnisi yapılabilmektedir.

     

16 Haziran 2022 00:30:51

Bunları Denediniz mi?