Ustasından enfes ciğer sarma tarifi

4 Kişi

25 dk

15 dk

410 kalori

(Ortalama oy: 5.0 Toplam 1 oy) 5 1

Edirne ciğer sarması adından da belli olduğu gibi Trakya mutfağına ait bir yemektir. Edirne ile ciğer adeta özdeşleşmişlerdir. Kültür bakanlığının yaptığı açıklamada göre yerli ve yabancı turistlerin Edirne ciğer sarmasından yiyebilmek için özel turlar düzenlediğini bildirmişti. Osmanlı mutfağı konseptinden oluşan mutfaklarda prestijli yemekler arasında yer alır. MasterChef Türkiye'de yemek tarifleri ilgiyle takip ediliyor. İsmi gömlek dolması da denilen yemeği sizler de evlerinizde kolayca yapabilirsiniz. 

Kaynak: Acun Medya

Gerekli Malzemeler

  • 1 adet kuzu ciğeri
  • 1 adet kuzu iç gömleği
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 çay kaşığı nane
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı yağ
  • 1/2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz

Nasıl Hazırlanır?

  1. Kuzu ciğerini kuşbaşı doğrayıp, kanının çıkması için yarım saat kadar suda bekletin. İç gömleğin yağını yıkayıp, küçük bir tepsiye koyarak üzerine sıcak su dökün, içi hazırlanana dek bir kadarda bekletin.

  2. Bu arada ince doğranmış soğanı bir kaşık yağ ile kavurun, üzerine küçük doğranmış ciğer parçalarını ilave edin ve beş dakika devamlı karıştırılarak kavurun.
  3. Daha sonra yıkanmış pirinci katın, bir iki defa daha çevrin, bir çay bardağı su ve tuz ilave edip, hafif ateşte suyunu çekene dek pişirin. Nane ve karabiber koyup karıştın.
  4. Kuzu iç gömleği bıçakla, 10-15 santimlik kare şeklinde bohçalara bölün. Her bir parçaya, hazırladığınız ciğerli pilavdan alacağı kadar koyup, dışarı taşmayacak şekilde uçlarını toplayıp kapatın.
  5. Kapatılan kısımlar alta gelecek şekilde bir cam tepsiye dizin ve üzerine salça sürüp sıcak fırında on dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
  6. USTASINDAN CİĞER SARMA TARİFİCiğer sarma ustalarından Sakıp Kalkan, ciğer sarmaya pirinçleri ve "kuzu gömleği"ni suda ıslatarak başlanacağını aktardı.
  7. Kalkan, yemek tarifine şöyle devam etti:"Kuzu ciğeri küçük küçük doğranır ve yağsız tavada kavrulur. Tuz eklenir ve kapağı kapatılır.
  8. İç harcı için tencereye tereyağı ekledikten sonra yemeklik doğranmış soğanlar, dolmalık fıstıklar eklenip kavurmaya başlanır. Pirinçler süzülüp eklenir.
  9. Yenibahar, tuz, tarçın, karabiber, kesme şeker, kuş üzümü ve en son ciğerler eklenir, sıcak su ilave edilir. İç pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  10. Nane ve dereotu küçük küçük kıyılıp demlenen pilava eklenir harmanlanır."Ardından açılmaları için sıcak suda bekletilen "kuzu gömleği"nin suyunun süzülerek, büyük kareler şeklinde kesileceğini anlatan Sakıp Kalkan, "Her gömlek çorba kasesine yerleştirilir ve içi ciğerli pilavla doldurulur.
  11. Kasenin dışında kalan kenarlar kapatılır ve ters çevrilerek yağlanmış tepsiye alınır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecedeki fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir." ifadelerini kullandı.

     

24 Haziran 2022 17:05:31

Bunları Denediniz mi?